jQuery Image RotatorjQuery Image RotatorjQuery Image Rotator
IZTOK ČOP
NOVICE
POSLOVNE PRILOŽNOSTI
ČOP CHALLENGER
ROWING.SI

Biografija

Iztok se je rodil 17. junija 1972 v Kranju. Osnovno šolo je obiskoval v Lescah, šolanje pa nadaljeval na srednji lesarski šoli v Škofji Loki.
 
Leta 1985 je bilo za Iztokovo prihodnost prelomno, saj je takrat prvič sedel v čoln. In začela se je blesteča športna kariera enega najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov.
 
Prvi odmevni rezultat sta s partnerjem Denisem Žvegljem dosegla leta 1989, ko sta v dvojcu brez krmarja postala mladinska svetovna prvaka. Leto dni kasneje sta uspeh ponovila, veslaško elito pa sta razburila že v svojem premiernem članskem poskusu (1991), saj sta na svetovnem prvenstvu na Donavi na Dunaju zaostala le za legendarnima Angležema Redgraveom in Pinsentom.
 
Z Žvegljem sta na igrah v Barceloni osvojila tudi prvo olimpijsko odličje za samostojno Slovenijo, naslednje leto pa skupne nastope zaključila z bronom na svetovnem prvenstvu v Rudnicah. Nato so se njune poti razšle. Iztok se je odločil preizkusiti se v najprestižnejši veslaški disciplini, enojcu. Izkupiček prve sezone med skifisti je bil bron na svetovnem prvenstvu, leta 1995 pa je v Tamperah na Finskem doživel enega vrhuncev svoje kariere, saj je postal svetovni prvak v enojcu. Sledila so tri leta četrtih mest v enojcu: na olimpijskih igrah v Atlanti, ter na svetovnih prvenstvih v Aiguebelettu in Kolnu.
 
Leta 1999 je Iztok združil moči z Luko Špikom. Dve leti sta bila v dvojnem dvojcu za nasprotnike nerešljiva uganka. Naslovu svetovnega prvaka v Kanadi, ki sta ga začinila tudi s svetovnim rekordom, sta v Sydneyu dodala še olimpijsko krono.
 
Po Sydneyu je Iztok kariero nadaljeval v svojem najljubšem čolnu, enojcu, ter na svetovnem prvenstvu v Lucernu in Sevilli osvojil dve drugi mesti, v Milanu leta 2003 pa tretje. Na igrah v Atenah pa sta s Špikom ponovno nastopila v dvojnem dvojcu in osvojila olimpijsko srebro.

Leto 2005 je bilo znova nekaj posebnega, saj se je Iztok odločil za dvojni nastop na svetovnem prvenstvu v japonskem Gifuju. Skupaj s Špikom mu je uspelo nekaj, kar še ni uspelo nikomur pred njima: medalji sta osvojila v dveh olimpijskih disciplinah, in sicer zlato v dvojnem dvojcu in srebro v dvojnem četvercu, skupaj s Prelogom in Mizeritom. Za ta dosežek ju je FISA nagradila s priznanjem za najboljšo moško posadko leta.
 

Po "japonski avanturi" je bil v ospredju znova dvojni dvojec. S svetovnega prvenstva v Etonu se je Iztok, skupaj s Špikom, vrnil bogatejši za novo srebrno odličje, svetovno prvenstvo v Munchnu leto dni kasneje pa je za že legendarni dvojec Čop - Špik prineselo še en vrhunec v njuni bogati karieri: naslov svetovnih prvakov - četrti v Iztokovi izjemni zbirki.

 

Po nastopu na olimpijskih igrah v Pekingu, ki sta ga s Špikom končala na 6. mestu, sta šli njuni poti zopet vsaka v svojo smer. Iztok se je odločil, da skuša s svojim znanjem tudi mlajšim perspektivnim veslačem pomagati odpreti vrata v svetovno elito. Tako so se v sezoni 2009 skupaj z Mariborčani Juršetom, Fištravcem in Zupancem preizkusili med elito v dvojnem četvercu, ter bili na dveh tekmah za svetovni pokal tretji, na svetovnem prvenstvu pa so osvojili sedmo mesto.

 

Iztok, ki je z naskokom najuspešnejši športnik v samostojni Sloveniji, je na svoji športni poti dosegel  prav vse, kar se v športu doseči da, svojo bleščečo kariero pa je sklenil na olimpijskih igrah v Londonu z novim odličjem - z Luko Špikom sta svoj zadnji skupni nastop kronala z olimpijskim bronom.

 
Iztok pa ni uspešen le v tekmovalnih vodah, saj s svojim bogatim znanjem, izkušnjami in kritično konstruktivnim pristopom želi pomagati ustvarjati boljše pogoje za razvoj športa v Sloveniji, obenem pa promovirati šport med mladimi.

 

Za njegove izjemne dosežke v športu ga je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk aprila 2009 nagradil z Redom za zasluge.