jQuery Image RotatorjQuery Image RotatorjQuery Image Rotator
IZTOK ČOP
NOVICE
POSLOVNE PRILOŽNOSTI
ČOP CHALLENGER
ROWING.SI

21.9.2012 - Zadnji zavesljaji Iztoka Čopa
Iztok je svojo zadnjo veliko tekmo v karieri odveslal na OI v Londonu. Z zmago na ekshibicijski preizkušnji na Ljubljanici pa se je Iztok,  ki je dve desetletji in pol polnil slovensko zbirko veslaških kolajn, poslovil še od svojih zvestih navijačev.
  
 V zadnjih dveh desetletjih je bil Iztok vnet  »zbiratelj« odličij na največjih tekmovanjih. Osvojil jih je kar šestnajst. Od tega štiri olimpijske in dvanajst na svetovnih prvenstvih. V enojcu, dvojcu brez krmarja, dvojnem dvojcu ali dvojnem četvercu. Vselej kot pravi vodja in nesporni prvi mož posadke.
 
Na večerni prireditvi na Ljubljanici je v ekshibicijskih nastopih dvojnih dvojcev še enkrat tekmoval proti svojim največjim tekmecem in velikim prijateljem. Na poti v veslaški pokoj so mu tako ob strani stali njegova poročna priča Norvežan Olaf Tufte, češki velikan veslanjaVaclav Chalupa, sloviti Estonec Juri Jaanson, nemška dobitnika medalj z olimpijskih iger Peter Hölzenbein in Marcel Hacker, Italijan Rossano Galtarosa in seveda dolgoletni partner v čolnu Luka Špik.
 
Cop_veslanje_0071_120921_MKV
 
Glavni del tekmovanja je potekal v dvojnih dvojcih, o finalistih pa je odločalo tekmovanje na ergometrih. Razplet je v čolnu še zadnjič združil Iztoka in Luko Špika. Slovenska šampiona sta v finalu, kjer sta se pomerila s Tuftejem in Chalupo, po silovitem boju zmagala.
 
"Prav neverjetno, da je usoda želela tako, da sva v zadnjem nastopu skupaj sedla Luka in jaz. To mi veliko pomeni, prava simbolika. Hvaležen sem vsem za podporo. Ne le nocoj, temveč na celotni veslaški poti. Mnogi so mi pomagali, tekmeci pa poskrbeli, da je bila kariera še bolj popolna. Res je, da je zaradi njih kakšna kolajna manj žlahtna, vendar dvajset ali trideset let trdega dela lahko z vsemi kolajnami pospravim v škatlo za čevlje. A šport mi je dal precej več kot to. Prijateljstva, izkušnje, spomini ideje … To je tisto! Šport me je naučil delati in pokazal pot do želenih rezultatov."
 
Cop_veslanje_0136_120921_MKV
 
Olaf Tufte je Iztoku ob slovesu namenil nekaj ganljivih besed. "Lepo je bilo veslati v tvoji družbi. Vajeni smo te, tako da bomo verjetno na naslednji veliki tekmi na štartu čakali, da se prikažeš. Verjetno bomo mislili, da zamujaš. Da, tako pomemben del veslanja si. Verjamem, da boš ostal z nami."
 
Cop_veslanje_0319_120921_MKV
 
Ob koncu je Iztok posebno pozornost namenil Špiku. Izročil mu je spodnji del lesenega vesla in mu s tem sporočil, da prevzema kapetanski trak. "Zdaj si ti prvo veslo našega veslanja. Upam, da boš čez nekaj let to veslo poklonil svojemu nasledniku in imel ob tem še bogatejšo zbirko kolajn od mene."
 
Po petkovi poslovilni tekmi na Ljubljanici se je Iztok od aktivnega tekmovanja poslovil še na domačem Blejskem jezeru.

"Šele zdaj začenjam dojemati, da je enega poglavja konec, in da bo treba začeti drugo. Ko sem prišel v cilj, me je 'usekalo', da sem zadnjič prišel v cilj pred publiko. V preteklih dneh sem vedno razmišljal, kaj me še čaka jutri, danes pa sem se zavedal, da je to moj zadnji nastop. Vse bolj mi je jasno, da ko bo izpuhtel še tisti zadnji tekmovalni adrenalin, ko se bom povsem sprostil, bom čutil tisto, na kar so me opozarjali prijatelji. Namreč, da ne bo povsem preprosto položiti vesla v kot. Sam sem bil prepričan, da sem na to pripravljen. Menil sem, da sem pametnejši od ostalih. Nisem imel vedno prav. No, tudi tokrat nisem imel."
 
DP_veslanje_0271_120922_MKV